«Μόλις τελειώσει και ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το πρώτο τρίμηνο του 2019, (αυτή η όπερα) θα αποτελεί τιμή και (θα αναδειχθεί) σε σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και της χώρας μας» δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε όπου παρουσίασε το σχέδιο και μεταξύ άλλων φωτογραφίες από τη μακέτα του θεάτρου.
Η όπερα, η οποία θα μπορεί να υποδεχθεί έως και 2.500 θεατές, θα αντικαταστήσει το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (AKM), το οποίο εγκαινιάστηκε το 1969, ωστόσο εγκαταλείφθηκε στην παρακμή από το 2008.
Είναι η δεύτερη απόπειρα του επικεφαλής του τουρκικού κράτους να κατεδαφίσει το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ μετά το προηγούμενο σχέδιό του να κάνει έργα ανάπλασης δίπλα στην πλατεία Ταξίμ το 2013, το οποίο είχε πυροδοτήσει τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
δημοτολογιο δημου χανιων
Το νυν σχέδιο προβλέπει την οικοδόμησης μιας όπερας, ενός θεάτρου, ενός συνεδριακού κέντρου και κινηματογράφου στον χώρο κοντά στο πάρκο Γκεζί.
σκαρος χορος
τυρι λεβετι τιμη
«Σήμερα η Τουρκία ξεκινά κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει πριν από 10 χρόνια» υπογράμμισε ο Ερντογάν. Το νέο κτίριο, όπως επισήμανε, θα είναι μια «καινούργια και μεγαλύτερη» όπερα, ενώ αναφέρθηκε σε αυτό ως «το σχέδιο για το νέο ΑΚΜ».
Η κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου με την πρόσοψη από γυαλί προκαλεί διαμάχη στην Τουρκία, όπου οτιδήποτε σχετίζεται με την κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αναζωπυρώνει τα πάθη: για ορισμένους, το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ είναι το σύμβολο της σύγχρονης Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Ατατούρκ – που ήταν λάτρης της όπερας – και πρέπει να ανακαινιστεί κι όχι να κατεδαφιστεί.
Ωστόσο ο Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις κι υπογράμμισε ότι «το νέο ΑΚΜ θα ωφελήσει περισσότερο εκείνους που ήγειραν εμπόδια σε αυτό το σχέδιο εδώ και χρόνια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου