«Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό», πρόσθεσε, «η Ευρώπη θα κυνδυνεύσει ή από μια διαλυτική κρίση που θα προκαλέσει η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων ή μπορεί να ενοποιηθεί πάνω σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης που θα ξεθεμελιώσει ιστορικές κατακτήσεις του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.
αλλα γαρ ηδη ωρα απιεναι
Σύμφωνα με το κ. Παπαδημούλη η σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης πρέπει να γίνει «πάνω σε ένα κοινό σχέδιο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο οποίο να «κουμπώνουν» προοδευτικές απαντήσεις».
ντεμος δημητρης
«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία πρέπει να συνθέσουμε προτάσεις που να συνδιαμορφώνουν ένα προοδευτικό σχέδιο για την Ευρώπη, είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε
«Μπορεί να γίνει αυτό που λένε οι νεοφιλελεύθεροι των κυβερνήσεων των πλουσίων βόρειων χωρών, να κάνει η Ε. Ε τα ίδια και περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα;»
αδεια ασκησεως επαγγελματος για διαιτολογους
«Πρέπει», συνέχισε, «να ενισχυθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός με νέους ίδιους πόρους με αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των κρατών μελών προκειμένου όχι μόνο να μην θιγεί αλλά να ενισχυθεί η πολιτική της κοινωνικής συνοχής. Να αυξηθούν έως και να διπλασιασθούν κονδύλια για τους νέους».
Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα τελευταία δέκα χρόνια οι πολυεθνικές, με διάφορες νομιμοφανείς πρακτικές φοροαποφυγής επιτυγχάνουν να πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους από εκείνους που πλήρωναν το 2008.
«Αυτό σημαίνει επιβάρυνση μισθωτών συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση του κοινωνικού κράτους. Γιατί το έλλειμμα του κρατικού ή του κοινοτικού προϋπολογισμού το μεταφράζουν οι δεξιόστροφες κυβερνήσεις σε περικοπές του κοινωνικού κράτους. Αλλά δε μπορούμε να επιστρέψουμε στις λύσεις του έθνους κράτους για να κάνουμε φορολογική μεταρρύθμιση. Χρειαζόμαστε όχι μόνο ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες ρυθμίσεις που να βάζουν όρια και ποινές στους φορολογικούς παραδείσους και να υποχρεώνουν στη διασταύρωση των στοιχείων και να εξασφαλίζουν ότι τα κέρδη θα φορολογούνται εκεί που παράγονται.
Το ίδιο συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή η οποία δε μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μικρότερη κλίμακα από την πλανητική ή θέματα όπως η προστασία της υγείας των πολιτών» είπε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε.
«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να πρωτοστατεί και να επιμένει και να είναι βήμα μπροστά»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία στους θεσμούς της Ε. Ε.
«Μπορούμε να συχνάσουμε έχοντας ένα Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο που είναι ο ποιο αδύνατος θεσμός σε σχέση με την Κομισιόν και με το ακόμη ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Με όργανα όπως το Eurogroup, που χωρίς να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση αποφασίζουν τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε.
«Όσο αυτά θα συνεχίζονται θα δυναμώνει ο ευρωσκεπτικισμός και όσο η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν προτείνουν το δικό τους σχέδιο αλλαγών για να ξεπεράσουμε αυτές τις καταστάσεις θα κερδίζει η άκρα δεξιά. Η ιδέα μιας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με δημοκρατικά κοινωνικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στον αντίποδα αυτού που σήμερα συμβαίνει είναι η ποιο αριστερή και προοδευτική πρόταση. Θα πρέπει να βάλουμε στόχο μια μεγάλη αριστερή ευρωομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που να είναι αυτή και όχι η άκρα δεξιά το αντίπαλο δέος των νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε και να τολμήσουμε. Και εάν το κάνουμε θα γράψουμε ιστορία», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου