Η κηδεία του έγινε στο νέο κοιμητήριο της πόλης, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη αλλά και εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο, αλλά αντιπροσωπεία της οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ.
Στον επικήδειο λόγο του ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Δημήτρης Χορταριάς μνημόνευσε τη ζωή και την πορεία του μακροβιότερου Θεσσαλού δημοσιογράφου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Λάζαρου Αρσενίου είναι τεράστιο».
ρωμιοσύνη αυτά τα δέντρα
Μεταξύ άλλων ο κ. Χορταρίας τόνισε ότι ο Λάζαρος Αρσενίου «ήταν ο άνθρωπος που κατέγραψε με ακρίβεια αρκετά ιστορικά γεγονότα της Θεσσαλίας», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νοητική δύναμη του Λάζαρου Αρσενίου, ο οποίος ακόμη και λίγο καιρό πριν τον θάνατο του και παρά την προχωρημένη του ηλικία, είχε τη δυνατότητα να γράφει να αρθρογραφεί και να διορθώνει βιβλία.
εμπορικη ναυτιλια στην ελλαδα
Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων, εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Με τη αποστράτευσή του εργάστηκε στον «Πάπυρο». Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια μετείχε στην απόκρουση της εαρινής επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με το Ύψωμα 731.
ζωές παράλληλες σειρα
Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία. Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο πρώτο συνέδριό της.
Μετά την απελευθέρωση δραστηριοποιήθηκε στην έκδοση της εφημερίδας «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και εξέδωσε σε μυστικό τυπογραφείο περίπου 40 φύλλα της σε σχήμα 17,5 x 25. Την 8η Μαΐου 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.
Εργάσθηκε επίσης στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα», διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας και υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών. Στο περιοδικό Αθηνών «Γυναίκα» δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα, ενώ διετέλεσε ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου «Reuters».
Ο Λάζαρος Αρσενίου ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ευβοίας και πριν από δύο χρόνια τιμήθηκε για την προσφορά του, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλια και με άλλα βραβεία.
Τιμήθηκε με το μετάλλιο «Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης». Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε το Παράσημο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Τιμής ως δημοσιογράφο και συγγραφέα, αλλά και το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην πρόοδο της δημοσιογραφίας και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Ο δήμος Καλαµπάκας του απένειμε πλακέτα και δίπλωμα «Τιμής», ενώ ο δήμος Τρικκαίων του απένειμε Χρυσό και Αργυρό Μετάλλιο.
Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώματα τιμήθηκε και από άλλες οργανώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου