«Εύχομαι να είμαι το τελευταίο θύμα αυτής της αδελφοσφαγής. Η αγάπη και η ειρήνη να βασιλέψει στην πατρίδα μας». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Ευτυχίας Πρίντζου, της 33χρονης φιλολόγου από τα Γιάννενα, η οποία στις 27 Ιουλίου του 1948 εκτελέστηκε μαζί με άλλους 15 κατόπιν απόφασης του έκτακτου Στρατοδικείου.
ασπρο γκρι δωματιο
Σήμερα, τιμήθηκε η μνήμη τους στον τόπο εκτέλεσής τους, στο Σταυράκι, με μία λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών.
Φέτος συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από το καλοκαίρι του 1948, τότε που γράφτηκε μια από τις πιο θλιβερές σελίδες στην ιστορία της πόλης .
Σύμφωνα με ντοκουμέντα και μαρτυρίες της εποχής, με «στημένο» κατηγορητήριο, για ανατροπή του καθεστώτος, καταδικάστηκαν σε θάνατο 48 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Εκτελέστηκαν οι 16 από τους 48 και οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στις φυλακές και την εξορία. Η δίκη έγινε τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Ένας από τους στρατοδίκες ήταν ο τότε λοχαγός Στυλιανός Παττακός.
Ο τόπος της εκτέλεσης ήταν το προάστια Σταυράκι. Η 33χρονη φιλόλογος, Ευτυχία Πρίντζου, ήταν γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου του κόμματος.
Την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η τιμή και η δικαίωση άργησε να έρθει», καθώς όπωςανέφερε, πολλά χρόνια αργότερα,
«στις 11 Φεβρουαρίου του 1983, με δήμαρχο τον αείμνηστο Σπύρο Κατσαδήμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, πήρε μια ιστορική απόφαση: Να κλείσει τον κύκλο της σιωπής. Να ανεγείρει στον τόπο της θυσίας τους στο Σταυράκι, μνημείο προς τιμή των αγωνιστών που εκτελέστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1948».
Στο χώρο της θυσίας βρέθηκαν πολλοί συγγενείς εκτελεσθέντων και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των αγωνιστών που εκτελέστηκαν και τον Εθνικό Ύμνο.
εργον λαδι
πηρεσ την καρδια μου ( χρηστος ανδρουλακης ) στιχοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου