Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να είναι σε θέση να δανειστεί με 1,7% στη διετία, 2,7% στην τριετία και 4% στην δεκαετία, ωστόσο οι οίκοι S&P και η Fitch της δίνουν αξιολόγηση «B-», ενώ η Moody’s την βαθμολογεί με «Caa».
παλμος πτολεμαιδα αγγελιεσ
Εδώ εντοπίζεται μια μεγάλη παραδοξότητα. Οι αγορές μας δανείζουν σήμερα με ονομαστικά επιτόκια του 2006 εποχή που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος βαθμολογείτο με «Α2», ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης μα; βαθμολογούν 13 έως 15 βαθμίδες χαμηλότερα σε σχέση με τότε.
καφετιερα για ροφηματα
Σημειώνεται πως για να ξεφύγουν τα ελληνικά ομολόγα από τη βαθμίδα σκουπιδιών (junk) στην οποία είναι σήμερα η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος και για να καταστούν επιλέξιμα ως ενέχυρα από την ΕΚΤ θα πρέπει να αναβαθμιστούν έως κατά δέκα ολόκληρες βαθμίδες!
Οι αγορές κοιτούν πάνω από όλα την ανάπτυξη μιας οικονομίας και τους ρυθμούς της. Εστιάζουν στη λειτουργία των χρηματαγορών της χώρας και στο πως λειτουργούν ευρύτερα οι αγορές της χώρας. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια οικονομία με ασθμαίνουσα ανάπτυξη, με capital controls και αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα στις σε ξένες επενδύσεις. Υπό το πρίσμα αυτό δύσκολα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης.
ρεβυθια στο φουρνο με πρασο
Αυτό θα γίνει για έναν ακόμη λόγο. Οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν το τελευταίο έτος να διασαφηνιστούν πλήρως τα μέσα και η έκταση της υποσχεθείσας μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη. Ωστόσο, όσο καθυστερεί η συγκρότηση γερμανικής κυβέρνησης αυτό δεν αναμένεται να συμβεί.
Το τι ακριβώς ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης από την Ελλάδα – αλλά και τους δανειστές της – θα καταδειχθεί μέσα στις επόμενες 90 ημέρες. Η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου 2018 την πρώτη αξιολόγηση της για την Ελλάδα για το 2018, ο οίκος Fitch θα κάνει τις ίδια ανακοινώσεις στις 16 Φεβρουαρίου 2018 και ο οίκος Moody’s θα ανακοινώσει στις 30 Μαρτίου 2018 το πώς αξιολογεί την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου