Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

κουμπια ποτενσιομετρα

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Τρίπολη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες.


Οι μάχες ξανάρχισαν παρά την προειδοποίηση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη εναντίον κάθε παραβίασης της ανακωχής που κηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο.


κουμπια ποτενσιομετρα

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, στις μάχες στις οποίες αναμετρήθηκαν οργανώσεις από άλλες περιοχές της δυτικής Λιβύης με οργανώσεις της Τρίπολης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 117 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 400 και πλέον.


αστρα μη με μαλωνετε χορος

Η βία τερματίστηκε με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός χάρη στη μεσολάβηση του ΟΗΕ.


βρεφικο κρεβατι καναπες

Όμως μια παραστρατιωτική οργάνωση από την πόλη Ταρχούνα (δυτικά), η «7η Ταξιαρχία», κράτησε τις θέσεις που είχε κυριεύσει στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, ειδικά στην περίμετρο του ενός αεροδρομίου της πρωτεύουσας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης και είχε καταστραφεί το 2014, σε παρόμοια βίαια επεισόδια.


Μέσω Facebook, η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης, μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι σκόπευε να «απωθήσει την επίθεση οργανώσεων πολιορκητών» διότι αυτές οι τελευταίες «δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να αποσυρθούν πέραν των ορίων της στρατιωτικής περιοχής της Τρίπολης».


Σποραδικά πυρά


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούγονταν σποραδικά πυρά σε όλο το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας χθες, ενώ οι δρόμοι είχαν κλείσει.


Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, σε ανακοίνωσή της, «προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 4η και την 9η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία θα απειλήσει τη σταθερότητα της πρωτεύουσας και, κάτι ακόμη σημαντικότερο, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες αμάχων».


«Οποιαδήποτε πλευρά αρχίσει σύγκρουση θα καταστεί πλήρως υπεύθυνη», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.


Διάφορες αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για επιρροή και κυριαρχία στην πρωτεύουσα, τον έλεγχο των θεσμών και κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.


Οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τρίπολης διαβεβαιώνουν ότι είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβληθεί στις οργανώσεις αυτές.


Η χώρα εξάλλου παραμένει διχασμένη, καθώς στο ανατολικό της τμήμα είναι παρούσα μια παράλληλη κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.


«Εκκαθάριση» του νότου


Ο ΛΕΣ ανακοίνωσε εξάλλου επίσης χθες ότι άρχισε μια επιχείρηση με σκοπό να «εκκαθαρίσει τον νότο από τις τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις» που τον λυμαίνονται.


Εγκαταλελειμμένος κι από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, ο νότος της Λιβύης έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε καταφύγιο τζιχαντιστών και διακινητών κάθε λογής, αλλά και σε πλατφόρμα και κέντρο διέλευσης για τους χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που ελπίζουν να φθάσουν στις λιβυκές ακτές και να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.


Εξάλλου, ένοπλες οργανώσεις από το Τσαντ και το Σουδάν, επωφελούμενες από την απουσία κρατικού ελέγχου, έχουν εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν στη νότια Λιβύη, κοντά στα σύνορα με τις χώρες τους, κι επιδίδονται επίσης σε λαθρεμπόριο διαφόρων αγαθών.


Ο σκοπός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ, τον στρατηγό Άχμαντ αλ Μισμάρι, είναι «να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων στις νοτιοδυτικές περιοχές», που απειλείται από «τους τρομοκράτες του Ντάες (σ. σ.: ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), της Αλ Κάιντα, καθώς και από συμμορίες κακοποιών».


Σύμφωνα με τον ΛΕΣ, η επιχείρηση έχει παράλληλα σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας των πετρελαιοπηγών, των δρόμων που συνδέουν τον νότο με τον βορρά, αλλά και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.


Η διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης παραμένει πάντα προβληματική. Η τελευταία διεθνής σύνοδος για τη χώρα αυτή, τον Νοέμβριο στο Παλέρμο, δεν απέφερε καρπούς εξαιτίας των διαιρέσεων τόσο μεταξύ των Λίβυων, όσο και μεταξύ των ξένων χωρών που εμπλέκονται.


Το συνεχιζόμενο χάος ευνόησε την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών του ΙΚ, οι οποίοι μολονότι είχαν ηττηθεί στη χώρα αυτή πριν από δύο χρόνια, ξανάρχισαν πρόσφατα να διαπράττουν επιθέσεις, ακόμη και στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου